Her rystes der voldsomt...

Tuesday, December 10, 2019

Vores rundvisning i Raymarines miljøtestcenter fortsætter med et besøg til Salt Mist Room, Hot Room og Shaker Room. I sidstnævnte rum udsættes produkterne for stød- og vibrationstest.

Vibration er både elektronikkens og mekaniske strukturers skjulte fjende. Konstant rystning på tværs af en række frekvenser kan løsne samlinger, nedslide kabler og beskadige loddeforbindelser, hvilket medfører svigt i udstyr. NASAs James Webb Space Telescope – oprindeligt planlagt til at blive lanceret i 2011 – er stadig på jorden, hvilket delvist skyldes mangel på vibrations- og akustiske test mere end én gang.

Vibrationsafprøvninger er selvfølgelig en integreret del af det krævende system i Raymarines miljøtestcenter. Raymarines fremgangsmåde er imidlertid meget strengere end test i henhold til standarden IEC 60945. I rummet med det passende navn Shaker Room (rysterum), udfører vertikale og horisontale rysteapparater sinus- og holdetester, hvor emnerne udsættes for en sinustone på tværs af et bredt frekvensområde. Når der findes en resonans under sinustesten, fastholder testerne denne frekvens i to timer for at kontrollere emnerne for udmattelsesskader.

Raymarine - Test Centre

Standardtesten er 5 Hz-100 Hz, men Raymarine går op til 600 Hz, og udfører desuden stødtest og tilfældige vibrationstest, der er baseret på vibrationsdata fra kundernes både i faktiske situationer.

Når produkterne kommer til Shaker Room, har de allerede gennemgået en betydelig fysisk belastning. Den starter med varmekamrene og Wet Room (vådrum), hvor testprocedurerne omfatter kontinuerlig højtryksspuling med vand, hvor produkterne er i våde og fugtige omgivelser hele dagen, men det er kun begyndelsen af vandindtrængningstesterne.

Derefter udsættes produkterne for saltsprøjtning i to timer i Salt Mist Room (salttågerum): de efterlades så i syv dage i en varm, fugtig atmosfære. Denne fremgangsmåde gentages fire gange, så testen varer i alt 28 dage. Derefter følger endnu en 28-dages test under barske forhold i en varm, fugtig og salt atmosfære for at vurdere forskellige fejl mekanismer. I den første test kan salt og vand lække ind i belægninger og få dem til at danne blærer eller miste farven, mens den anden undersøger opbygning af saltkrystaller, som kan få plastmaterialet til at revne.

...men ikke nok med det. I de efterfølgende IPX7-test bestemmes produktets evne til at modstå nedsænkning i vand til en defineret dybde i en specificeret varighed. Nedsænkningstankene bruges også til at kontrollere ekkolodgivernes ydelse i løbet af testprogrammet.

Og derefter skruer testcenteret bogstaveligt talt op for varmen. Produkterne placeres også i Hot Room (varmerum) med en temperatur på 55°C for levetidsstest, så de kan forblive der i flere måneder! På lignende måde simulerer en IR (infrarød stråling)-test solskin midt på dagen for at sikre, at displayene ikke bliver mørke og at der ikke opstår solskade på dem, f.eks. brændemærker eller folie, der har krummet sig i skærmpanelet.

Selv efter alle disse afprøvninger skal produkterne stadig udsættes for en lang række belastninger, før Raymarine er tilfreds med testen…